Info Regio Uniunea Europeana Guvernul Romaniei Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administrației Publice Instrumentele Structurale si Absorbtia Fondurilor Europene

Biserica de lemn din Lăschia

Din inscripția aflată sub sticlă în altar rezultă că „această sfântă biserică a fost edificată între 1857-1861, din contribuția benevolă a poporului credincios din Lăschia, la îndemnul lui Ioan Dotița, epitrop și făt, Vasilie Filip, cantor și corator, Grigore Ciopaș, paroh și protopop. Biserica este construită din lemn, cu temelie de piatră, având forma bisericilor vechi din Maramureș. Lemnele cele mai lungi și mai groase au fost aduse din Pădurea Iaderii. Lucrarea a fost executată de meșterul Horgea George din Satul Nou, iar ca ajutor lemnar, fierar și lăcătuș Tanasiă Roman din Lăschia. Zugrăveala pereților a fost executată în 1870,autor fiind Paul Weisz din Baia Mare, după cum se vede din inscripția de pe grinda din mijlocul bisericii. Catapeteasma este pictată în stil bizantin de către un pictor necunoscut și se păstrează în bune condiții. Ramele icoanelor de pe catapeteasmă sunt sculptate artistic. Clopotnița de lemn este construită separat.

Posted In:

About the Author

By andrey26 / Administrator

Follow andrey26
on


regio

Investim în viitorul tau! Proiect selectat în cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeana, va invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.


Sitemap


  Copyright© 2015 | Primăria Orașului Cavnic