Info Regio Uniunea Europeana Guvernul Romaniei Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administrației Publice Instrumentele Structurale si Absorbtia Fondurilor Europene

Florile de mină

Florile de mină cu valoare unică în lume.

Activitatea neogenică vulcanică a dat naştere unei diversităţi de forme  culori în cristalizarea mineralelor. Multe din exemplarele recuperate din munţii Cavnicului apar ca piese foarte rare în galeriile expoziţionale din lumea întreagă.

În cei 200 km de galerii de mină se află o diversitate mineralogică aparte. Două dintre varietăţile găsite aici sunt unice în lume  au fost botezate pornind de la etimologia localităţii: kapnit  kapnikit. Din cele 2.000 de tipuri de minerale, 15 au fost indentificate pentru prima dată în minele din Cavnic. Florile de mină de aici sunt constituite în principal din carbonaţi  sulfuri metalice. Valoarea lor este dată de culoare  perfecţiunea formelor. Cele mai întâlnite sunt cuarţul, stibina, galena, calcopirita, plumbozitul, calcita, baritina etc.

Tot de aici provine  celebrul “diamant de Maramureş”, o varietate de cuarţ (piatră semipreţioasă), considerat o raritate mineralogică. Popular, acesta se numea dragă.

About the Author

By andrey26 / Administrator

Follow andrey26
on


regio

Investim în viitorul tau! Proiect selectat în cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeana, va invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.


Sitemap


  Copyright© 2015 | Primăria Orașului Cavnic