Info Regio Uniunea Europeana Guvernul Romaniei Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administrației Publice Instrumentele Structurale si Absorbtia Fondurilor Europene

Geografie

Cavnic, nume cu rezonanță în industria miniera a Maramureșului si României, Cavnic, oraș al minerilor eroi, situat pe valea cu același nume, Îa auzul careia calatorul se oprește spre a face cunoștință cu un peisaj montan de o rara frumusețe. Istoria mineritului si a meșteșugului prelucrării metalelor își arată la tot pasul semnele maiestriei moștenite din străbuni si transmisă din genecavnic-1777rație in generație. Aflat in centrul judetului Maramureș, așezat pe o vale îngustă la poalele munților Gutai(1445m)si Mogoșa(1249), Cavnicul are o suprafața totală de 4717 ha și o populație de circa 5,2 mii locuitori. Se întinde pe o lungime de aproximativ 10km si 500 m diferența de nivel (550m la Flotație-1050m in Cartierul Roata), pe valea care îl străbate de la est la vest, reprezentând ultima ramificație a golului depresionar al Băii Mari. Configurația fizico-geografică aparte e determinată de terenul accidentat, prezentând mari diferențe de nivel, oferind privitorului din oricare punct, o panorama extrem de variată, localitatea putând aspira la titlul de stațiune turistică prin frumusețea peisajului montan. Atestat în documentele istorice in secolul al XIV-lea, locuitorii Cavnicului au participat în secolele urmatoare la toate frământările social-politice desfășurate pe teritoriul Maramureșului. In 1946 era o comună săracă de mineri răspândită pe văi si maguri. Era renumită pentru minele ei, când închise, când redeschise. Din 1970, localitatea a cunoscut un proces accelerat de urbanizare, desfașurat într-un ritm rapid prin construirea numeroaselor blocuri de locuințe, acțiunea de modernizare a străzilor, extinderea rețelei comerciale si de transport.

Orașul în sine era compus din două părți: Handalul de Jos și Handalul de Sus. Cavnicul de Jos era zona locuită de muncitorii în mină (case construite de administrația minieră), iar în Cavnicul de Sus erau minele. Conform dexonline.ro, cuvântul handál (plural handaluri, s.n.) înseamnă partea mai întărită (sau mai înaltă) a unui orășel (Bârlea 1924): „Pe la noi, prin hăndăluț, / Toată muta-i cu drăguț” (Bârlea 1924 II: 292) – Din germ. Handal „dâmb” (Țurcanu 2005)

În prezent, orașul este împărțit în cartiere, de-a lungul văii Cavnicului, respectiv Ferăstrău (Sirisău), Valea Albă, Centru, Berbincioară, Șuior, Erștiol, Handal, Roata.

About the Author

By andrey26 / Administrator

Follow andrey26
on


regio

Investim în viitorul tau! Proiect selectat în cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeana, va invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.


Sitemap


  Copyright© 2015 | Primăria Orașului Cavnic