Povestea Tarii Lapusului este una a lemnului si a produselor forestiere. Totusi ea incepe cu cateva mii de ani in urma, cand dacii liberi au format grupuri mici si au populat regiunea. Oamenii acestor timpuri au lasat in urma lor numeroase vase de lut si ornamente facute din os si aur. Toate aceste vase si ornamente au fost gasite sub movile de pamant. Marturiile arheologice sunt expuse in Muzeul de Arheologie din Baia Mare.
Tara Lapusului de azi ne ofera o priveliste asupra vietii care o duc oamenii de aici; traiesc vremuri moderne, dar si mentin traditiile vechi de secole. Tehnicile vechi si cele noi de fabricare si prelucrare a lemnului se imbina armonios.
Exista numeroase drumuri pe care se poate ajunge in Tara Lapusului, care mai este faimoasa si datorita manastirilor de aici, cea mai des vizitata fiind manastirea Rohia.

Tara Lapusului
Ruta din Baia Mare pana in Lapus via Surdesti, Cavnic si pasul Rotunda este impresionanta avand un peisaj deosebit ce prezinta diverstatea formelor de relief din Maramures. Izvorand de sus din munti, Lapusul isi continua cursul prin vaile ce se deschid oferindu-le iubitorilor de plimbari posibilitatea de a se opri pe malul raului la un picnic sau posibilitatea de a se racori in apele sale. Tara Lapusului este un bun exemplu al tranzitiei economiei traditionale spre o economie moderna a secolului XXI. Oricine vine in Tara Lapusului ramane impresionat si nu regreta alegerea facuta.
Tara Chioarului este deosebit de interesanta dar nu atat de mult cercetata in comparatie cu zona Maramuresului istoric. Deosebit de bogat si interesant este folclorul muzical, literar si coregrafic legat de obiceiurile de nastere, nunta, inmormantare, claca, sezatoare.
Diversitatea reliefului- de la lunci pana la dealuri inalte si munti- si-a pus amprenta asupra structurii localitatilor, care variaza de la satul cu gospodarii rasfirate pana la cel cu gospodarii aglomerate.
Zona Codru ocupa in Maramures spatiul dintre Culmea Codrului si Valea Somesului. Zona cu o veche traditie in arta populara, pastreaza si astazi obiceiuri, ocupatii si obiective ce ii confera un real potential turistic.
Casele traditionale, asemanatoare celor din Chioar au d eobicei planul format din trei incaperi. In cadrul gospodariei constructia cea mai impunatoare si mai ornamentata este sura, care a influentat puternic planul de baza al surilor din Chioar si Lapus.
Tara Maramuresului, cunoscuta si sub numele de Maramuresul istoric, este impartita pe vai: Valea Marei, Valea Izei, Valea Cosaului, Valea Viseului si Valea Tisei.

Tara Maramuresului